lauantai 31. lokakuuta 2015

Marraskuun kässäkahvilassa karjalaista neuleperinnettä


Marraskuun kässäkahvilassa tutustutaan suomalaiseen neuleperinteeseen. Pia Ketola, yksi Sukupolvien silmukat –kirjan tekijöistä, tulee kertomaan meille karjalaisesta neuleperinteestä ja opettaa tekniikan, jossa kiinteillä ketjusilmukoilla virkataan joko yksivärisiä tai kuvioituja lapasia.

Jos haluat kokeilla tekniikkaa, ota mukaasi 1-2 väriä villalankaa ja lankaan sopiva virkkuukoukku.

Marraskuun kässäkahvila on tiistaina 3.11. klo 17.30-20. Ilta pidetään Marttakeskuksessa osoitteessa Malminrinne 1 b, 7.krs (alaovella summeri Marttaliiton kokoustilaan).
Kässäkahvilan osallistumismaksu on 2 euroa, joka sisältää kahvi- ja teetarjoilun, opetuksen ja jaettavan materiaalin. Kahvin ja teen lisäksi ei ole tarjolla muuta. Pyydämme ottamaan mukaan oman tee-/kahvimukin.

Kässäkahvila on avoin kaikille kiinnostuneille, eli ei tarvitse kuulua marttoihin osallistuakseen.

Kirja sisältää yli 30 kansanomaista sukkaa ja lapasta 1700-luvulta 1940-luvulle. Museoihin arkistoidut, taidokkaat, ohuesta langasta tehdyt sukat ja lapaset ovat saaneet nykyaikaan sopivat ohjeet, joissa silmukoiden ja kuvioiden määrää on maltillisesti vähennetty. Ohjeet vaihtelevat helpoista hyvinkin vaativiin kirjoneuleisiin.

Ohjeet on ryhmitelty kokonaisuuksiksi, joihin on liitetty sukkiin ja lapasiin liittyviä tarinoita ja taustatietoa. Niiden avulla lukija pääsee tutustumaan sukkien ja lapasten merkitykseen karjalaisten esiäitiemme elämässä. Taustatietoja on tarkasteltu käsityöharrastajien näkökulmasta, eikä niitä ole tieteelliseltä pohjalta tutkittu.

Kirjan työryhmään kuuluvat Pia Ketosen lisäksi Eija Bukowski, Leena Kokko, Anne Bäcklund ja Sari Suuronen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti