Koukkuamisen eli tunisialaisen virkkauksen perusteet

Alla on esitetty lyhyesti koukkuamistekniikka kaksipäisellä koukulla. Kaksipäisessä koukkuamisessa toistetaan kahta kerrosta, jotka tehdään eri väreillä. Kerroksia tehdään pienissä pätkissä kääntäen työ aina välillä.

Virkkaa aloitukseen ketjusilmukoita ja yhdistä ne renkaaksi piilosilmukalla.


Poimi jokaisesta ketjusilmukasta koukulle silmukka (katso kuva yllä). Kun silmukoita on kymmenkunta, käännä työ ja jatka työskentelyä koukun toisella päällä.

Ota tässä vaiheessa mukaan toinen lanka (kuvassa vaaleanpunainen). Ota sillä langankierto koukulle ja vedä se yhden koukulla olevan silmukan läpi (aloitussilmukka, joka tehdään ainoastaan tällä ensimmäisellä kerroksella). Ota langankierto koukulle ja vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi. Toista tätä, kunnes koukulla on jäljellä 2-3 silmukkaa.


Käännä työ ja jatka ensimmäisellä langalla silmukoiden poimimista koukulle. Käännä taas kun koukulla on kymmenkunta silmukkaa. Jatka samaan tapaan edellä kuvattuja poimimis- ja päättelykerroksia.

Ensimmäisen kerroksen jälkeen silmukat poimitaan edellisen kerroksen silmukoista (katso kuva alla).Koukkuamiskoukkuja myy pääkaupunkiseudulla ainakin Oulunkylän Lankamaailma. Netistä koukun voi tilata vaikkapa Ompelijanmaailmasta.

3 kommenttia:

 1. Olipa selkeä ohje! Yritin tätä tekniikkaa jo kerran, mutta hyydyin heikkoon ohjeeseen ja luovutin. Ehkäpä nyt koetan uudestaan. Kiitokset!

  VastaaPoista
 2. Koukkuaminen sinänsä on helppo, mutta kun tein yhden kintaan ja peukalon+loppukavennukset niin toisesta onkin tulossa hyvin erilainen, kun ei ole varsinaista silmukkaohjetta olemassa näihin kavennuksiin..Onkohan jollakulla??
  Otapa mukaan 4.3. kässäiltaan,,,,,olisi kiinnostusta.

  VastaaPoista
 3. heti kun saan hommattua koukun niin kokeilen. on niin mielenkiintoisen näköistä

  VastaaPoista