maanantai 8. helmikuuta 2010

Villaneuleiden tuunausta

Lupasin kirjoitella kirja- ja muita vinkkejä liittyen tammikuun kässämarttojen tapaamiseen, jossa ommeltiin kaikenlaista kivaa huovutetuista villaneuleista. Harmi vain että en tullut ottaneeksi kuvia upeistä töistä joita illan aikana syntyi!

Hyvää materiaalia ovat neuleet, joissa villaa on reilusti yli puolet ja jossa pesuohje on käsinpesu tai 30 asteen villapesu. Superwash-käsitelty villa ei huovu. Neule kannattaa laittaa 40 tai 60 asteeseen yhdessä muiden vaatteiden kanssa. Mitä korkeammassa lämpötilassa ja mitä useamman kerran neuleen pesee, sen tiiviimpää ja paksumpaa huopaa saa. Paksu huopa sopii tossuiksi, laukuiksi ja istuinalusiksi, ohuempi huopa puolestaan erilaisiin asusteisiin ja vaatteisiin.

Huopaa voi ommella joko käsin tai koneella. Kuviointiin sopivat esimerkiksi perinteiset kirjontapistot. Niitä voi palautella mieleen täällä (linkki).

Uusia ideoita omiin töihin löytyy vaikkapa seuraavista kirjoista, jotka molemmat löytyvät pääkaupunkiseudun kirjastoista:

Searle, Teresa: Herkulliset huopatyöt. Huovuta, kirjo, applikoi. Tammi, 2008
Välitalo, Hanna: Silmukoita, siksakkia ja pala suklaakakkua. Tammi, 2009

Näiden tossujen ohje oli syksyllä Helsingin Sanomissa. Koristekuvio on perinteistä rekipeittokirjontaa:


Lapaset on helppo ommella huovasta. Ensin piirretään kädestä kaava ja sen jälkeen leikataan kappaleet huovasta. Tässä on käytetty hyödyksi hihan resoria lapasen varreksi:


Tässä Lean tekemässä pannulapussa on ketjupistokirjontaa ja palat on ensin ommeltu ympäriinsä pykäpistoilla ja sitten yhdistetty virkkaamalla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti