sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Kestovaippojen ompelupäivä la 20.3.

La 20.3. klo 10-14 on kestovaippojen ompelupäivä, joka järjestetään yhteistyössä Kestovaippayhdistyksen kanssa. Kestovaipat on ekologinen valinta, ja vielä ekologisemmaksi ja edullisemmaksi kestovaipat tulevat, jos ne valmistaa itse kierrätysmateriaaleista.

Kestovaippayhdistyksestä on paikalla henkilöitä neuvomassa vaippojen ompelemisessa ja villahousujen neulomisessa. Yleisön pyynnöstä myös kestositeiden ompeluohjeita! Päivän aikana saat kaavat ja ohjeita vaippojen ompelemiseen ja ehdit ommella (osallistujamäärästä riippuen) ainakin yhden vaipan.

Kestovaippoja voi ommella niin uusista kuin kierrätetyistä materiaaleista. Vanhat frotee- ja pellavapyyhkeet, puuvillaflanelli ja fleece (esim. peitot ja ulkoiluvaatteet) sopivat loistavasti vaippojen materiaaliksi. Luonnonmateriaalien imukyky paranee pesukertojen myötä, joten kierrätetty materiaali on tästäkin syystä hyvä valinta. Uudet kankaat kannattaa pestä etukäteen. HUOM! Jos haluat ommella taskuvaippoja (joihin ei tarvitse kuorivaippaa päälle), varaa mukaasi kosteussulku- eli pul-kangasta. Pul-kangasta löytyy mm. useista suomalaisista nettikaupoista.

Myös vanhat villaneuleet (erityisesti superwash-käsittelemättömät) sopivat hyvin vaippojen ompelemiseen. Niistä voi myös ommella villahousut. Huopunut villaneule sopii vaippakuorien ompelemiseen.

Lisäksi tarvitaan 5-10 mm:n levyistä kuminauhaa, 5 cm leveää tarranauhaa (pehmeää puolta enemmän) ja neppareita (kiinniommeltavia tai lyötäviä). Näitä on paikan päällä jonkin verran myynnissä ja käytössä on myös nepityskone, mutta omiakin tarvikkeita voi ottaa mukaan.

Kannattaa huomata, että materiaalien olisi hyvä olla 95 asteen konepesun kestäviä!

Villahousujen neulomista varten tarvitaan sopivaa käsittelemätöntä villalankaa (esim. hahtuvalanka, Novita Huopanen, Sandnes Tove tai Fritdsgarn) ja langan vahvuuteen sopivat pyörö- tai sukkapuikot.

Ota mukaasi tarvikkeita sen mukaan mitä aiot tehdä ja lisäksi omat sakset ja nuppineuloja.

Ilmoittautumiset 15.3. mennessä Anne Lempiselle, anne.lempinen@uudenmaanmartat.fi. Ilmoittautumisia ja kysymyksiä voi laittaa myös tämän postauksen kommenteihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti