tiistai 17. elokuuta 2010

Hirsimökkiblokin ompeleminenKässämarttojen tilkkutyöprojektissa on tarkoituksena tehdä tilkkutyö Marttakeskuksen seinälle laitettavaksi. Työ kootaan hirsimökkiblokeista ja työn koko ja rakenne hahmottuvat tässä syksyn aikana. Maanantaina aloitimme leikkaamalla sinisiä kankaita 5 cm leveiksi kaitaleiksi. Paikalla olleet saivat mukaansa lajitelman kaitaleita, joista ommellaan hirsimökkiblokkeja.
Ylemmässä kuvassa on sommitelma yhdestä blokista.

Hirsimökkiblokin perusohje löytyy Käspaikan sivuilta. Kannattaa tutustua siihen ja lisäksi ottaa huomioon seuraavat seikat:
 • Tilkut ommellaan 7 millimetrin saumavaroilla (paininjalan etäisyydellä reunasta; kannattaa tarkistaa mittaamalla koska paininjalan leveys saattaa vaihdella ompelukoneittain). Saumavarat käännetään ommellessa aina samaan suuntaan (itse käännän ne ulospäin).

 • Blokin keskusneliö on väriltään punainen ja kooltaan 5 x 5 cm. Siihen ommellaan ensin yksi vaaleansininen kaitale kiinni ja sen jälkeen myötäpäivään edeten toinen samanvärinen vaaleansininen kaitale.

 • Kaksi seuraavaa kaitaletta ovat väriltään tummansinisiä, jotka voivat olla keskenään erivärisiäkin. Kaitalekerroksia ommellaan 3, joten valmis blokki on neliö, jonka sivun pituus on runsaat 26 cm. Älä tasaa neliön kokoa vaan tasaaminen tehdään kokoamisvaiheessa.

 • Blokit saavat ja niiden pitääkin olla keskenään erilaisia. Ainoa sääntö sommittelulle on, että toinen puoli kootaan vaaleansinisistä ja toinen puoli tummemmannsinisistä kaitaleista. Vaaleansinisellä puolella ommellaan aina kaksi samanväristä kaitaletta peräkkäin, kun taas tummansinisellä puolella värit ja kuosit saavat vaihdella.

Alla on keskeneräinen blokki, johon on ommeltu kolmannen kerroksen ensimmäinen kaitale, yläreunassa oleva vaaleansiniruudullinen. Blokkia ei ole vielä silitetty, joten oikeasti reunat eivät ole ihan noin vinot!


Tilkkutyöprojektia jatketaan syksyn aikana kässämarttojen kokoontumisissa. Seuraava isompi sessio on 2.11. mutta tarvittaessa voidaan tilkkuilla myös neulontaillan 7.10. yhteydessä. Olisi kiva, jos laittaisitte vaikka kommentteihin tietoa siitä, kuinka monta blokkia olette ommelleet ja tarvitaanko esimerkiksi lisää kankaita.

3 kommenttia:

 1. Tosi hieno!

  Odotan innolla kaunista seinävaatetta!
  kiitos jo etukäteen ahkerille käsille.
  anne

  VastaaPoista
 2. heippa kaikille,
  olen ommellut noita blokeja 6 kappaletta,
  jokaiseen on riittänyt marttakangasta - ny loppui, samoin muutkin ottamani kankaat. Onneksi omista varastoista on löytynyt sopivan värisiä kankaita.
  Leena

  VastaaPoista
 3. Ihana, sommittelusta sai oppia

  VastaaPoista