sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 8. luukku: Virkattu lumihiutale

Lumihiutaleen virkkaaminen edellyttää, että osaat seuraavat virkkauksen perussilmukat: ketjusilmukka, kiinteä silmukka, piilosilmukka, puolipylväs, pylväs ja pitkä pylväs (eli kaksoispylväs). Jos virkkauksen perusteet ovat päässeet unohtumaan, niitä voi kerrata vaikkapa Novitan sivuilla. Lumihiutaleen voi virkata minkä paksuisesta langasta haluaa ja virkkuukoukku valitaan langan mukaan. Kuvan lumihiutaleiden lanka on Novitan Virkkauslankaa ja virkkuukoukku on kokoa 1,5 mm.

Aloita virkkaamalla 7 ketjusilmukkaa ja yhdistä ne ympyräksi piilosilmukalla.

1. kerros: Virkkaa 8 ketjusilmukkaa (=1 pylväs ja 5 ketjusilmukkaa). *Virkkaa aloitusrenkaaseen pylväs, virkkaa 5 ketjusilmukkaa.* Toista *-* vielä 4 kertaa ja päätä kerros piilosilmukalla kerroksen aloitusketjusilmukoiden kolmanteen ketjusilmukkaan. Renkaassa on nyt yhteensä 6 pylvästä ja 6 lenkkiä (kuva alla):


2. kerros: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa (vastaa ensimmäistä pylvästä). * Virkkaa seuraavaan lenkkiin 1 pylväs, 6 ketjusilmukkaa ja 1 pylväs. Virkkaa edellisen kerroksen pylvääseen 1 pylväs.* Toista * - * kerroksen loppuun, sulje kerros piilosilmukalla. Toisen kerroksen jälkeen työn pitäisi näyttää tältä:


3. kerros: Virkkaa 1 ketjusilmukka. * Virkkaa seuraavaan silmukkaan eli edellisen kerroksen pylväsryhmän viimeiseen pylvääseen 1 kiinteä silmukka. Virkkaa silmukkaketjuun 1 kiinteä silmukka, 1 puolipylväs, 1 pylväs, 1 pitkä pylväs, nirkkoryhmä (katso ohje alla), 1 pitkä pylväs, 1 pylväs, 1 puolipylväs, 1 kiinteä silmukka. Virkkaa edellisen kerroksen pylväsryhmään 1 kiinteä silmukka, toiseen pylvääseen 1 kiinteä silmukka, 3 ketjusilmukkaa ja 1 kiinteä silmukka samaan pylvääseen.* Toista * - * kerroksen loppuun, päätä kerros piilosilmukalla.

Nirkkoryhmä: Virkkaa 4 ketjusilmukkaa ja piilosilmukka 1. ketjusilmukkaan, virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja piilosilmukka 1. ketjusilmukkaan ja virkkaa 4 ketjusilmukkaa ja piilosilmukka 1. ketjusilmukkaan. Kiinnitä nirkkoryhmä pitkään pylvääseen.

Alla olevassa kuvassa on virkattu viimeisimpänä pitkä pylväs ja seuraavaksi alkaisi nirkkoryhmän virkkaaminen.

Lumihiutale on valmiina hieman kupruinen, mutta kostuttaminen ja silittäminen tekevät ihmeitä. Alla olevassa kuvassa vasemmanpuoleinen hiutale odottaa silittämistä ja oikeanpuoleinen on silittämisen jälkeen.


Päättele langanpäät. Lumihiutaleen voi myös tärkätä, jolloin siitä tulee muotonsa säilyttävä koriste joulukuuseen tai ikkunaan.

4 kommenttia:

 1. Kiitos selkeästä mallista ... teksti yhdistettynä kuviin antaa innostuksen kokemattomallekin virkkajalle ... tämän avulla sain Ystävät innostumaan :D

  VastaaPoista
 2. Saisiko tähän vielä tuon tärkkäysohjeen

  VastaaPoista
 3. Minulle ei ihan aukea, kun ohjeessa kohdassa 1. Krs. sanotaan ensin, että virkkaa 8 ketjusilmukkaa ja sitten suluissa kuitenkin sanotaan, että se on = pylväs ja 5 ketjusilmukkaa.

  VastaaPoista
 4. 3 ensimmäistä ketjusilmukkaa on se ensimmäinen pylväs. Sitten vain siihen perään vielä 5 kjs. Kun tulet kerroksen loppuun, yhdistä se piilosilmukalla siihen kolmanteen ketjusilmukkaan. Näin jää 5 ketjusilmukkaa kaateksi.

  Tein tänään pari! Ihania ja helppoja :)

  VastaaPoista