torstai 5. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 5. luukku: Koukuttujen lapasten ohje


Vielä ehtii koukuta lapaset pukinkonttiin!

Kässämarttojen sivuilta löytyy opastus kaksipäisellä koukulla koukkuamisen perustekniikkaan. Lapasten tekemiseen riittää, että perustekniikan lisäksi osaat kaventaa ja luoda uusia silmukoita. Alla olevassa ohjeessa on havainnekuvat näistä molemmista.

Alla olevan ohjeen silmukkamäärät ovat naisen lapaseen. Aloitusketjusilmukoiden määrää lisäämällä tai vähentämällä voi helposti säätää kokoa.

Tarvikkeet:
1 kerä Novita Isoveli –lankaa tai vastaavaa (lanka A)
1 kerä Novita 7 Veljestä –lankaa tai vastaavaa (lanka B)
Kaksipäinen koukkuamiskoukku 5 mm tai käsialan mukaan

Virkkaa langalla A 30 ketjusilmukkaa. Yhdistä renkaaksi piilosilmukalla. Varo, ettei silmukkaketju kierry yhdistämisvaiheessa. Tarkista sovittamalla, että silmukkaketju on hieman isompi kuin kämmenesi ympärysmitta. Koukuttu neulos on melko joustamatonta toisin kuin puikoilla neulottu.
Aloita tunisialaisen virkkauksen perustekniikalla. Katso ohje.

Peukaloaukko:
Kun lapasen pituus on 12-14 cm, tehdään peukaloaukko. Poimi kerroksen alusta 8 silmukkaa, jonka jälkeen jätetään peukaloaukko seuraavasti: Luo koukulle silmuillen 6 silmukkaa ja jätä edellisen kerroksen 6 silmukkaa väliin. Jatka työskentelyä perustekniikalla.

Alla oleva kuva havainnollistaa silmukoiden luomista:

Uusien silmukoiden luominen peukaloaukkoon.

Kärkikavennus:
Kun lapanen lähes peittää etusormen, on aika aloittaa kavennukset. Kavennukset tehdään nauhakavennuksen tapaan eli pareittain kaksi kavennusta lapasen molemmilla reunoilla. Kavennus tehdään poimimiskerroksella pistämällä koukku kahden edelliskerroksen silmukan läpi ja vetämällä niiden läpi lanka koukulle. Katso alla olevat kuvat:
Kun työssä on jäljellä 6 silmukkaa, katkaise langat ja vedä lanka A neulan avulla jäljellä olevien silmukoiden läpi ja kiristä.

Peukalo:
Poimi langalla A yhteensä 14 silmukkaa (6 alareunasta, 6 yläreunasta ja molemmista sivuista yksi silmukka). Kun peukalon pituus on riittävä, kavenna koukkuamalla jatkuvasti 2 silmukkaa yhteen, kunnes jäljellä on 4 silmukkaa. Katkaise langat ja vedä lanka A neulan avulla jäljellä olevien silmukoiden läpi ja kiristä.

Tee toinen lapanen peilikuvaksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti