keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Säärystimet ja kämmekkäät

Kässämartat neulovat tänäkin syksynä säärystimiä ja kämmekkäitä lahjoitettavaksi Kustaankartanon vanhainkotiin. Näitä varten on sekä ostettu että saatu lahjoituksena lankaa, jota voi hakea Kässämarttojen tilaisuuksissa tai Uudenmaan Marttojen toimistosta sen aukioloaikoina. Valmiita neuleita voi palauttaa sekä Kässämarttojen tilaisuuksissa että toimistolle.

Säärystimet

Säärystimien malli on vapaa; erikokoisille ja -näköisille asusteille löytyy käyttäjänsä. Säärystimiä käytetään muun muassa ulkoilussa joko päällyshousujen päällä tai alla. Muutama perusasia kannattaa muistaa:

- Käytä konepestävää villa- tai villasekoitelankaa

- Säärystimissä on tärkeää, että silmukat luodaan ja päätellään löysästi, jotta reunat eivät kiristä. Silmukat voi luoda esimerkiksi kaksinkertaisilla puikoilla tai numeroa isommilla puikoilla.

- Säärystimet saavat olla pituudeltaan 35-40 cm.


Perussäärystimet syntyvät seuraavasti: Luo löysästi, langan paksuudesta riippuen, 60 – 72 silmukkaa ja neulo suljettuna neuleena 2 oikein, 2 nurin joustinneuletta 35-40 cm. Päättele silmukat löysästi.

Säärystinohjeita löytyy vaikkapa Ulla-verkkoneulelehdestä.

Kämmekkäät

Kämmekkäillä tarkoitetaan terättömiä lapasia. Alla oleva kämmekkäiden ohje on suuntaa-antava. Neulomisen kuluessa työtä kannattaa sovittaa omaan käteen ja neuloa sen mukaisesti, mikä tuntuu järkevältä.

Luo Novita Nalle- tai Wool-langalla 48-52 silmukkaa ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta n. 10 cm. Aloita sileä oikea neule. Parin kerroksen jälkeen aloita peukalokiila. Lisää peukalokiilaan 7 x 2 silmukkaa joka 3. krs. Peukalokiilan ohje löytyy esimerkiksi Käspaikan sivuilta . Peukalokiilan jälkeen jatka sileää neuletta 3-4 cm eli siihen asti, mistä sormet alkavat. Neulo joustinneuletta 1-2 cm ja päättele löysästi. Neulo peukaloon sileää oikeaa noin 3 cm ja 1 cm joustinneuletta.

Seitsemän Veljestä –langalla tai vastaavalla naisen kämmekkääseen riittää 44 silmukkaa. Peukalokiilaa varten lisää 6 x 2 silmukkaa joka 3. krs.